Yeme-İçme Sektörü Yatırım İçin Destek Bekliyor! – Hospitality Reader

Yeme-İçme Sektörü Yatırım İçin Destek Bekliyor!

Pandemiden etkilenen yeme-içme sektörü 2022 yılında toparlanma sürecine girdi. Dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlarla, maliyetlerde ve ürün fiyatlarında artışı tetikledi. Yüksel Balık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Karakış, yeme-içme sektörü olarak destek almak beklentisi içinde olduklarını söyledi. 

Pandemiden etkilenen sektörler arasına giren yeme-içme sektörü, 2022’de toparlanma sürecine girdi. Ancak geçtiğimiz sene hem dünyada hem Türkiye’de yaşanan gelişmelerle ekonomik sorunlar tetiklenirken, artan maliyetler nedeniyle ürün fiyatları da artış göstermeye başladı. Pandemi sonrasında 2022 yılını güzel kapattıklarını söyleyen Yüksel Balık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Karakış hem 2022’de yaşananları hem de 2023 beklentilerini ve hedeflerini açıkladı.

Restoranların pandemi sonrası 1 yıl içinde toparlandığını ifade eden Karakış, “Her restoran bu kadar hızlı toparlanamadı tabi. Marka restoranlarda bu süreç kısa sürdü. Kaliteli ürün satan restoranlar daha iyi konuma geldi. Ancak bu süreçte her ürüne zam geldi. Asgari ücrette artış yaşandı. Enerji giderleri, işletme giderleri her geçen gün artıyoru. Yeme-içme sektörü olarak işletmelerin yükünün hafifletilmesini bekliyoruz. Eğer sektör olarak destek alabilirsek hem ülkemizin tanıtımına daha fazla katkı sağlayabiliriz hem de daha çok istihdam yaratabiliriz” diye konuştu.

“200 kişiye daha istihdam sağlayabiliriz”

Yüksel Karakış, Yüksel Balık olarak çok daha fazla büyümek ve şubeleşmek istediklerini söylerken, “Halihazırda devam eden şubelerimiz dışında Kadıköy, Bodrum ve İzmir’de şube açmak istiyoruz. Bu yönde bize talepler, teklifler geliyor. Daha çok büyümek, daha çok istihdam sağlamak istiyoruz. Yeme-içme sektörü olarak turizme de büyük katkı sağlıyoruz. Ülkemize gelen yabancılar restoranlarımızda yemek yiyor. Burada yaşadıklarını ülkelerinde anlatıyor. Ülkemizin dışarıya açılan kapısı konumundayız aslında. Bu kapsamda SGK ve enerji desteği ilk taleplerimiz arasında yer alıyor. Ancak asıl beklentimiz yatırım kredisi noktasında. Eğer yeme-içme sektörü olarak yatırım kredisi ya da teşviki alabilirsek çok daha hızlı adım atabiliriz. Böyle bir destek olursa 2 ya da 3 yeni şubeyi bir anda açabiliriz. Şu anda 200 kişiye istihdam sağlıyoruz, 200 kişiye daha istihdam sağlayabiliriz. Ayrıca bir otel yatırımı planımız da var. Restoran ve otel yatırımımız için 50 milyon dolarlık bir yatırım planımız var” dedi. 

“2022’de 10 kez fiyatlarımızı değiştirdik”

KDV oranlarında da düzenleme beklediklerini belirten Karakış, “Restoranlarda KDV yüzde 8, ancak birçok sektörde KDV oranı yüzde 1. Yeme-içme sektöründe de KDV oranının yüzde 1’e çekilmesi gerekiyor. Bu durum karışıklık yaratıyor” derken, 2022’de restoranlarda yaşanan artışlara da değindi. Yüksel Balık Yönetim Kurulu Başkanı Karakış, “Birçok üründe maliyetlerde artış yaşandı. Restoranlar olarak her fiyat artışını ürünlerimize yansıtmasak da kısa süreler içinde zamlar yapmak zorunda kaldık. 2022’de 10 kez fiyatlarımızı değiştirdim. 2023’ün ilk ayında da benzer bir durum yaşanmaya başladı. Alkollü içeceklerde fiyatlar değişti. Asgari ücrete de artış geldi. Ocak ayı itibariyle ürünlerimizde yüzde 25 artış yaşandı” dedi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.